Spenatsoppa



Måndagens lunch blev spenatsoppa med ägg. Det får mig återigen att fundera på vilken jäkla mat-hitler jag egentligen är. Här står jag en bit in på livet, vet inte riktigt vad jag sysslar med. Många i min egen ålder är fortfarande partytjejer och lever loppan på snabbmat. O så var det jag, jag som kan börja gråta för att Emil köper in en diskmaskin till mitt kök. Mirkas Heliga Kök.
Jag är fullkomligt övertygad om att jag skulle passa som hemkunskapslärare. Jag är även medveten om hur min egen skolgång var. Något som jag tidigare inte nämnt, är nämligen en gammal hemkunskapslärare som satte minnen i min skalle då hon anklagde mig för sabotage under lektionerna. Jag blev till slut inte välkommen på hemkunskapen längre och jag ville absolut inte gå dit.
Hon haffade fel unge, det var dessvärre inte lilla Mirka som var boven i dramat. Jag var nog egentligen en mini-version av den köks-diktator hon själv var. Jag är övertygad om att hon kunde fått mig på sin sida om hon hade sett hur mycket jag faktiskt älskade ämnet.
För är det någonting som kan få mig att surna till är det folk som inte vill smaka, folk som påstår att saker inte är gott när de aldrig ens testat, folk som säger att en gammal klassiker som Spenatsoppa är äckligt. Jag tvivlar starkt på att många i min ålder ens ätit spenatsoppa. Det är ingen häftig maträtt, det är ingen sallad med lufttorkad skinka och det är definitivt inget exklusivt.
Men idag vill jag skryta med denna maträtt. För att den är enkel, billig, snabb och fruktansvärt nyttig.
Och det tar tamejfan lika lång tid att hämta en flötig pizza.

Kom också ihåg att alla mina mått är ungefärliga. Och detta receptet är helt och hållet taget ur mitt minne.

300g hackad fryst spenat
1 gul lök
2,5 dl frysta ärter
8 dl grönsaksbuljong
3 msk sweet chilisås
1 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
gräslök (finns jättebra frysta förpackningar i affären)
1 msk mjöl till redning

Koka ett ägg till varje portion. Lägg den frysta spenaten tillsammans med en hackad lök och ärter i en gryta. Häll på lite olja och aningen vatten och låt den svagt värmas upp. Häll allt i en mixer eller kör med stavmixer i grytan tills hela blandningen är hyffsat fint fördelad. Inga större bitar kvar. Häll tillbaka i grytan och häll på buljong, chilisås och grädde. Låt koka upp ca 4 minuter och häll sedan i lite mjöl utrört i vatten. Salta och peppra och häll på gräslök efter smak.
Dela kokta äggen och servera i soppan.


Anledningen till att jag har ärtor och chili i min spenatsoppa är att jag helt enkelt tycker att den blir lite för tam annars. Det är klart matlagning blir trist och tråkigt om det inte smakar nånting. O hey, blir det fel när du lagar nånting? Gör om, gör rätt. Värre än så blir det inte.


Kommentarer
Postat av: Emma

Är de verkligen gott ? ;)

2010-08-16 - 22:48:16
URL: http://crazygirlinthisworld.blogg.se/
Postat av: Petra

Vilken otroligt fin blogg du har! riktigt mysig. Tack för kommentaren i min blogg.



spenat är ju jätte gott:)

2010-08-17 - 17:20:25
URL: http://eldliljan.blogspot.com
Postat av: sara&sigge

Men åh!.. Jag bara älskar spenatsoppa. Tyvärr är det något som min andra hälft vägrar äta. Har lyckats få honom att klara spenat i lasagneformat, och den älskar han. Så nån dag blir det allt att prova din soppa! Crazy crazy lady, jag skulle studsa av glädje ifall någon kopplade in en diskmaskin, men gillar man att diska så.. ; )

Ha en fin kväll!

2010-08-17 - 19:44:35
URL: http://kakmonstermamman.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0